Hoe kunnen de gebouwen van de staalstructuur tegen bliksem worden beschermd?

May 23, 2022

Wanneer het seizoen van de pruimregen naderbij komt, bereikt de hemel in midden en lager van de Yangtze-Rivier in mijn land somber zal zijn voor dagen, met ononderbroken regenval, soms groot en klein, en nu en dan begeleid door storm. Dan, moet het probleem van de bliksembescherming van gebouwen ernstig worden genomen.

De laatste jaren, zijn de lichte gebouwen van de staalstructuur wijd gebruikt in diverse bedrijven, pakhuizen, gymnasiums en andere plaatsen toe te schrijven aan hun mooie verschijning, korte bouwperiode en lage techniekkosten. Nochtans, is het dak van de metaalplaat naar voren gebogen aan bliksemstakingen, zodat is het verschillend van het ontwerp van de bliksembescherming van gewone baksteen-concrete structuur en van de kaderstructuur gebouwen. Vandaag, combineren een voorbeeld van een workshop van de staalstructuur om de verwante kwesties van het ontwerp van de bliksembescherming van metaaldaken te bespreken!

1. Projectoverzicht
Een workshop van de staalstructuur is een onderneming het integreren machtsgeneratie, een elektrolytische aluminium en een koolstof. Onder hen, is de gietende workshop hoofdzakelijk de oorzaak van de walsdraden van het verwerkingsaluminium en de producten van de aluminiumbaar. Het gehele gebouw keurt lichte staalstructuur goed, en de daadwerkelijke grootte van het gebouw is een rechthoek, L=182m, W=93m, H=18.5m (van de vloer aan de bodem van het dakventilator). Men rapporteert dat de jaarlijkse gemiddelde onweersbuidag hier 22.0d/a. is. Aangezien de workshop in het fabrieksgebied wordt gevestigd en er vele gebouwen rond het zijn, is het geen geïsoleerd gebouw. Daarom wordt de correctiefactor genomen als 1 voor berekening van algemene gebouwen.

2. Bepaling van bliksembeveiligingsniveau van gebouwen
Bereken de jaarlijkse gemiddelde die dichtheid van bliksemstakingen op de aarde op bekende voorwaarden wordt gebaseerd:
Ng =0.024Td1.3
=0.024×221.3
=1.334 tijden (km2.a)
Gelijkwaardig gebied voor het onderscheppen van hetzelfde aantal bliksemstakingen als gebouw:
Ae= [LW+2 (L+W)·
+πH (200-h)] · 10-6
= [182×93+2× (182+93) ×
+3.14×18.5 (200-18.5)]×10-6
=0.05934km2
Tot slot het geschatte aantal bliksemstakingen in het gebouw per jaar:
N=KNgAe
=1×1.334×0.05934
=0.0791 times/a
In de formule: Td-jaarlijkse gemiddelde onweersbuidagen (d/a);
De ng-jaarlijkse gemiddelde dichtheid van bliksemstakingen in het gebied waar het gebouw wordt gevestigd (tijden/km2.a);
VE-gelijkwaardig gebied (m2) dat hetzelfde aantal bliksemstakingen als gebouw onderschept;
L, W, h-respectievelijk de lengte, de breedte en de hoogte van het gebouw (m);
Het aantal bliksemstakingen zou 0,3 times/a≥N≥0.06 times/a moeten zijn, zodat wordt het geplaatst volgens het derde type van bliksembescherming.

3. Bliksembeëindiging
Volgens de lichte gebouwen van de staalstructuur, is het gebruik van bliksemafleiders hinderlijk en inconsistent met het verschijnen van het volledige gebouw, terwijl het gebruik van metaaldaken als bliksemreceptoren aan vier vereisten moet voldoen.
Volgens de specificatievereisten „wanneer er geen brandbaar materiaal onder de metaalplaat is, zou zijn dikte geen minder dan 0.5mm“ moeten zijn. De belangrijkste workshop de bouwenvelop (dak) wordt van de workshop gemaakt van hot-dip gegalvaniseerde staalplaat, is de dikte van het substraat 0.53mm (met inbegrip van de gegalvaniseerde laag), en een glaswolstootkussen met een dikte van 75mm wordt toegevoegd onder het dakpaneel, dat met aluminiumfolie en φ1.5 niet-Geborduurde de laagsteun van het staalnetwerk en de hogere rand van purlin verpakt is. De glaswol is een klassena bouwmateriaal met klein warmtegeleidingsvermogen, vlam - vertrager, niet-toxische en stabiele chemische eigenschappen, die volledig aan de vereisten van de specificatie voor niet-brandbaarheid voldoen. Tegelijkertijd, volgens de introductie van burgerlijke bouwkunde, keurt de bouw van het bijlagesysteem van de lichte gebouwen van de staalstructuur occlusie goed en overlapt, en de lengte van de torenverbinding moet minstens één golfkam of golftrog bereiken, en meer dan 100m kan aan de vereisten van de specificatie volledig voldoen.
Bovendien is de hot-dip gegalvaniseerde die staalplaat op het dak wordt gebruikt een goede leider, en de dunne verf beschermende die laag op de oppervlakte wordt toegepast is geen isolerende deklaag volgens de specificatienota's, zodat voldoet het aan de specificatievereisten.
Om, in dit project samen te vatten, kan het metaalpaneel van de structuur van het dak lichte staal als lucht-beëindiging apparaat worden gebruikt.
Een goed werk in het ontwerp van het van de het dakbliksem van de metaalplaat de beschermingssysteem doen, naast het kiezen van een goede vorm van de bliksembescherming, kiest een goede bliksemreceptor, maar ook doet een goed werk van beneden-leidt en het aan de grond zetten.

4. Lood neer
Voor de lichte gebouwen van de staalstructuur, zijn er vele soorten kleur profileerde panelen, die in enige panelen en samengestelde panelen verdeeld zijn. De workshop gebruikt samengestelde panelen. Tijdens de bouw, moeten de burgerlijke bouwkundemajoor en de elektromajoor samenwerken om de betrouwbare verbinding van de dakmetaal geprofileerde plaat, de dakbundel, purlins en staalkolommen te verzekeren. Daarom worden de staalkolommen gebruikt zoals onderaan leiders tijdens bouw.

5. Het aan de grond zetten van apparaat
In het huidige ontwerp, wordt de basisstaalbar vaak gebruikt als natuurlijk aan de grond zettend lichaam, en het 40X4 gegalvaniseerde vlakke staal wordt gebruikt om het te verbinden, en het algemene equipotentiale plakken wordt uitgevoerd. In dit ontwerp, wordt het 40X4 gegalvaniseerde vlakke staal niet strikt vereist, maar de strookstichting tussen de staalkolommen en de onafhankelijke stichting van de staalkolom worden gebruikt voor betrouwbaar lassen om een elektroweg te vormen. Voor gebouwen met lichte staalstructuur, zouden de stichtingsbouten in de bouw van de onafhankelijke stichting van de staalkolom moeten pre- wordenbegraven, zodat wanneer de staalkolom, de ankerbout, noot op zijn plaats is en de staalkolom samen wordt verbonden. Men zou moeten opmerken dat de ankerbouten en de de stichtingsversterking van de staalkolom niet ondergronds worden verbonden! Daarom zouden de elektroontwerpers burgerlijke bouwkundemajoors moeten vereisen om erop te wijzen in de ontwerpinstructies dat de basisstaalbars en het aan de grond zetten van bouten betrouwbaar zonder minder dan φ10 staalbars of rond staal tijdens bouw zouden moeten worden gelast, en de anticorrosieve behandeling zou op de lassenplaatsen moeten worden uitgevoerd voor het aan de grond zetten van doeleinden. Op deze wijze, wordt een betrouwbare verbinding gevormd van het dak aan de staalkolom, en dan aan de stichting ervoor zorgen, die dat de bliksemstroom een volledig lossingskanaal heeft.
Bovendien vergeet om geen aan de grond zettende verbindingsplaat bij een aangewezen openluchtplaats te reserveren om de bouweenheid te verhinderen het aansluiten van het kunstmatige aan de grond zettende apparaat en de aan de grond zettende weerstand te testen wanneer de aan de grond zettende weerstand niet aan de vereisten tijdens bouw voldoet.

6. Samenvatting
De bliksembescherming van de gebouwen van het metaaldak is een onderneming te behandelen, maar in dergelijke gebouwen, zolang het paneel van de daksandwich (of de geprofileerde staalplaat) van de lichte gebouwen van de staalstructuur met een dikte van 0.5mm als bliksemreceptor kan worden gebruikt, wordt het gebruik van staal de kolom gebruikt als beneden-leider, en de basisstaalbar wordt gebruikt als natuurlijk aan de grond zettend lichaam en betrouwbaar door gegalvaniseerde vlakke staal of grondringsstraal verbonden en is uitgerust met een equipotentiale verbinding.